miód cząbrowy

Miód cząbrowy – jedyny w swoim rodzaju!

45.00 

Bardzo atrakcyjną odmianą miodów nektarowych jest miód cząbrowy, o charakterystycznym pieprzowo-ziołowym, ostrym smaku i aromacie kwiatu cząbru.

Miód cząbrowy (podobnie jak każdy z naszych miodów) pochodzi z malowniczych terenów Roztocza. Miód cząbrowy swą unikalność zawdzięcza szczególnie wysokiej zawartości wolnych aminokwasów i silnych właściwości antyseptycznych i antybiotycznych.

 

Słoik: 0,9l

Brak w magazynie

  • Opis

Opis

Cząber od dawna uchodzi za środek tonizujący przewód pokarmowy oraz za silny środek antyseptyczny. Aktualnie jest powszechnie stosowany jako składnik pasty do zębów i mydła. Dzięki zawartości olejków eterycznych i kwasu taninowego cząber ma lekki efekt antyseptyczny. Jest popularnym środkiem na złagodzenie biegunki. Cząber jest także pomocny w przypadkach niestrawności i wzdęć, a w medycynie cząber najczęściej stosowany jest w leczeniu zapalenia przewodu pokarmowego. Cząber był także używany do płukania jamy ustnej przy bólu gardła. W niektórych kulturach ludowych cząber był wykorzystywany do zwiększania libido.

Miód cząbrowy (podobnie jak każdy z naszych miodów) pochodzi z malowniczych terenów Roztocza. Nasza pasieka znajduje się w gminie Fajsławice – zwanej polskim zagłębiem zielarstwa – gdzie zioła (w tym cząber) uprawiane są na ok 800 ha pól.

Miód cząbrowy w stanie płynnym ma kolor od ciemnobursztynowego po herbaciany po skrystalizowaniu natomiast uzyskuje kolor jasnobrązowy. Miód cząbrowy ma ostry specyficzny smak pieprzowo-ziołowy i charakterystyczny zapach kwiatu cząbru.

Miód cząbrowy jest w Polsce mało znany, ale tam gdzie się go pozyskuje na większą skalę, np. w Chorwacji, jest niezwykle ceniony i osiąga najwyższe ceny. Jako jeden z nielicznych miód cząbrowy dorównuje, a nawet przewyższa swymi właściwościami biotycznymi słynne miody królewskie i papieskie, jak dawniej nazywano najbardziej cenione miody ze spadzi iglastej. Miód cząbrowy posiada ponad 1020 mg/kg wolnych aminokwasów, podczas gdy uważany za najbardziej wartościowy pod tym względem miód nektarowy: gryczany – 720 mg/kg, a najdroższy na naszym rynku wrzosowy ― 368 mg/kg.

 

Jak działa miód cząbrowy ?

  • Posiada silne właściwości antyseptyczne, a nawet antybiotyczne.
  • Spożywany regularnie działa jak naturalny antybiotyk.
  • Jest polecany przy niestrawnościach i problemach żołądkowych o podłożu bakteryjnym.
  • Doskonale wspomaga leczenie stanów zapalnych żołądka i typowych jesiennych problemów z gardłem.
  • W połączeniu z czerwonym winem, w którym wcześniej macerowane były gałązki cząbru, stanowi niezastąpiony środek wzmacniający organizm.

Możesz lubić także…

  • Miód ziołowy

    Miód ziołowy to niespotykany, rzadki miód. Miód ziołowy to wizytówka naszej pasieki oraz naszej gminy – Fajsławice, zwanej polskim zagłębiem zielarstwa. To właśnie w Fajsławicach wysiewane są zioła takie jak: tymianek, majeranek, mniszek, facelia, szałwia, dziurawiec, bazylia czy koper. Nawet do 800 ha pól co roku w gminie tej obsiewane jest ziołami.

     

    Słoik: 0,9 l

    40.00 
  • Miód lipowy – najlepszy na przeziębienia!

    Miód lipowy uważany jest za najlepszy środek na przeziębienia, grypę, w chorobach z wysoką temperaturą, schorzeniach dróg oddechowych. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych niszczy drobnoustroje występujące na błonach śluzowych dróg oddechowych, zwłaszcza nosa i gardła. Zanotowano szczególnie silne działanie na bakterie tj. gronkowce, paciorkowce, coli oraz grzyby drożdżoidalne chorobotwórcze dla człowieka. Miód lipowy ma również działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, przeciwkaszlowe i wykrztuśne.

     

    Słoik: 0,9l

    38.00