solhimalajska

Sól himalajska (różowa) ziarno

6.00 

Pozbawiona toksyn i zanieczyszczeń, sól himalajska jest czystą, pełnowartościową solą naturalną, składającą się z 84 minerałów i elementów śladowych. Sól himalajska jest wydobywana ręcznie z jaskiń powstałych 250 mln lat temu. Jest surowa, nieprzetworzona i nieskażona w przeciwieństwie do soli kamiennej. Sól himalajska dawniej, nazywana była także „solą króla„, ponieważ była zarezerwowana dla rodzin królewskich. Zwykły obywatel dostawał tylko sól kamienną. Przewaga soli wydobywanej w najwyższych górach świata nad kuchenną polega m.in. na tym, że jest ona wolna od zanieczyszczeń i zawiera 84 substancje korzystne dla naszego organizmu, w tym minerały, elektrolity i inne dobroczynne pierwiastki. Różowa sól nie jest przetwarzana. Charakterystyczną barwę nadają jej makro- i mikroelementy (m.in. żelazo). Sól Himalajska ma biało-różowy kolor, jest on zależny od koloru skały, z której pochodzi. Im bardziej różowy kolor tym więcej żelaza znajduje się w danej soli.

 

Waga: 0,5 kg

  • Opis

Opis

Sól himalajska jest wydobywana ręcznie z jaskiń powstałych 250 mln lat temu. Jest surowa, nieprzetworzona i nieskażona. Sól himalajska dawniej, nazywana była także „solą króla”, ponieważ była zarezerwowana dla rodzin królewskich. Zwykły obywatel dostawał tylko sól kamienną. Przewaga soli wydobywanej w najwyższych górach świata nad kuchenną polega m.in. na tym, że jest ona wolna od zanieczyszczeń i zawiera 84 substancje korzystne dla naszego organizmu, w tym minerały, elektrolity i inne dobroczynne pierwiastki. Różowa sól nie jest przetwarzana. Charakterystyczną barwę nadają jej makro- i mikroelementy (m.in. żelazo). Sól Himalajska ma biało-różowy kolor, jest on zależny od koloru skały, z której pochodzi. Im bardziej różowy kolor tym więcej żelaza znajduje się w danej soli.

Jak działa sól himalajska?

  • reguluje poziom wody w organizmie,
  • zapewnia stabilny poziom pH w komórkach, także w mózgu,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • zmniejsza oznaki starzenia,
  • zapewnia układ oddechowy,
  • zapewnia zdrowe zatoki,
  • zapobiega skurczom mięśni,
  • wzmacnia kości,
  • zwalcza bezsenność,
  • zapewnia zdrowe serce,
  • reguluje ciśnienie krwi.

Zastosowanie: Trądzik należy przemywać twarz solanką oraz używać, jako peelingu. Infekcje ucha – stosować roztwór solny w postaci kropel do uszu. Grzybica stóp – przemywać stopy solanką. Zatkany nos – należy płukać nos roztworem soli przygotowanym w ¼ szklanki ciepłej wody. Ból gardła – płukać gardło ciepłym roztworem solanki.

 

Możesz lubić także…

  • Nasiona chia

    Chia (salvia hispanica) pochodzi z Ameryki Południowej (Meksyk, Gwatemala), gdzie przez wieki stanowiła podstawę lokalnej diety. Aztekowie uważali nasiona chia za pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej oraz bystrości umysłu. Ze względu na jej właściwości zaliczali chia do pięciu najważniejszych pokarmów zaraz po fasoli i kukurydzy. Wierzyli, że po zjedzeniu zaledwie 1 łyżeczki mogli mogą maszerować 24h bez przerwy.

     

    Waga: 250g

    10.00