nasiona chia

Nasiona chia

10.00 

Chia (salvia hispanica) pochodzi z Ameryki Południowej (Meksyk, Gwatemala), gdzie przez wieki stanowiła podstawę lokalnej diety. Aztekowie uważali nasiona chia za pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej oraz bystrości umysłu. Ze względu na jej właściwości zaliczali chia do pięciu najważniejszych pokarmów zaraz po fasoli i kukurydzy. Wierzyli, że po zjedzeniu zaledwie 1 łyżeczki mogli mogą maszerować 24h bez przerwy.

 

Waga: 250g

  • Opis

Opis

Chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są również bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż szpinak. Ponadto, posiadają wysoką zawartość pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.

Jak działają nasiona chia?

  • źródło żelaza, magnezu, fosforu i cynku,
  • zawierają witaminę E (witamina młodości) i witaminy z grupy B (B1, B3),
  • spowalniają wchłaniane cukrów i regulują ich poziom we krwi, co pomaga utrzymać poziom cukrów na właściwym poziomie u cukrzyków, a u osób na diecie ogranicza chęć jedzenia słodyczy,
  • wchłaniają wodę a to prowadzi do zapewnienia uczucia sytości
  • usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływają na strukturę kości i mięśni.
  • zawierają duże ilości błonnika, który usprawnia pracę układu trawiennego i zapewnia uczucie sytości, wspomagają odchudzanie,
  • wspomagają nawilżenie organizmu i ułatwiają wysiłek fizyczny, chia mają własności hydrofilowe – nasiona są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji ponad 12 do 1 (wagowo),
  • mają 5x więcej białka niż mleko i 8 x więcej kwasów omega 3 niż łosoś.
  • dla zdrowia ciała i umysłu ważna jest odpowiednia proporcja Omega 3 i 6. Olej z nasion chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6,
  • zawierają korzystne dla zdrowia długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy (ang. LCT) w odpowiedniej proporcji przez co zmniejszają złogi cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych.
  • Chia powinny być spożywane przez osoby z niedoborem wapnia, przemęczone, ciężko pracujące i narażone na stres.

Sposób użycia: Chia można jeść w całości, jako dodatek do sałatek, musli, owsianki, kasz i naleśników, oraz jako przekąskę. Można je łączyć z mąką (pieczenie ciasta, chleba), zagęszczać zupy, sosy i koktajle. Wówczas używa się zmielonych nasion. Zalane wodą chia nadają się do bezpośredniego spożycia, jako substancja o konsystencji żelu. W takiej postaci zapobiegają zbyt szybkiemu wchłanianiu węglowodanów (istotne dla osób z cukrzycą). Nasiona chia można kiełkować.

Możesz lubić także…

  • Olej kokosowy

    Olej kokosowy nierafinowany, tłoczony na zimno to skarbnica składników odżywczych, ma szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i kosmetyce. Olej kokosowy jest bogaty w kwas laurynowy (44-51%), który naturalnie występuje tylko w kokosie oraz mleku matki. Kwas laurynowy odpowiada za budowę odporności organizmu i jest znany ze swoich niezwykle silnych właściwości antybakteryjnych i przeciwwirusowych oraz przeciwgrzybicznych. Dzięki zawartości kwasu laurynowego bezsprzecznie olej kokosowy możemy określić mianem naturalnego antybiotyku nienaruszającego flory bakteryjnej organizmu.

     

    Pojemność: 200ml

    13.00 
  • Guarana

    Guarana to najsilniejszy naturalny energetyk pochodzący z amazońskich lasów. Stężenie kofeiny w jej owocach to 5% a w kawie zaledwie 2%. Ponadto, guarana zawiera także: taniny, teobrominę oraz ksantynę. Guarana jest zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla sztucznych napojów energetycznych negatywnie wpływających na nasz organizm. Guarana jest idealnym rozwiązaniem dla osób żyjących w pośpiechu i stresie. Składniki zawarte w nasionach owoców guarany (tu głównie guaranina i kofeina) tworzą unikalną kompozycje, która działa stymulująco, zwiększa czujność psychiczną, ułatwia zapamiętywanie, poprawia nastrój, zmniejsza zmęczenie, zwiększa odporność oraz wytrzymałość fizyczną

     

    Waga: 100g

    16.00